top of page

Museumbezoek: Royal Delft

Combineer jouw bezoek aan de Bonbons de Marie-studio met een uitstapje naar Royal Delft en laat je verrassen door de tentoonstelling Picasso, Magisch Keramist.


Het museum Royal Delft, ook wel bekend als de Porceleyne fles, is de laatste Nederlandse fabriek waar Delfts blauw wordt gemaakt. Naast het zijn van een museum, heeft Royal Delft dus ook nog steeds de functie van fabriek. Je wordt meegenomen naar de 17e eeuw en reist aan de hand van het Delfts blauwe aardewerk naar het nu. Naast de geschiedenis van de Porceleyne fles, krijg je een uitgebreide rondleiding door de fabriek en zie je van begin tot eind hoe Delfts blauw wordt gemaakt.

In het jaar dat het 50 jaar geleden is dat Pablo Picasso overleed, presenteert Royal Delft een selectie aardewerk van Picasso’s oeuvre.

Aankondiging Picasso Magisch keramist Royal Delft
Picasso, Magisch Keramist

Voordat ik je mee neem naar Picasso wil ik je eerst een aantal objecten laten zien in de vaste tentoonstelling van het museum.


Verschillende soorten Delfts aardewerk

In het museum krijg je verschillende vormen en types Delfts blauw te zien. Uit het jaar 1700 tot nu. Zodra je het museum binnenkomt heb je de mogelijkheid om twee introductiefilms te bekijken. Dit is de moeite waard. Vervolgens loop je door verschillende kamers steeds meer naar het heden.Delfts aardewerk in de bouwkunst


Erg verrassend vond ik de hoeveelheid aardewerk toegepast in de bouwkunst. Prachtige geglazuurde tegels en tableaus in veel verschillende vormen.De vervaardiging van Delfts blauw


Het productieproces wordt op verschillende manieren getoond. Aan de hand van film, maar beter nog; je loopt letterlijk door de fabriek en ziet mensen aan het werk. Het hele proces van begin tot eind.Picasso, Magisch keramist


In de laatste zaal, voor de enorme giftshop met Delft blauw, vind je de Picasso-collectie. Je treft er een mix van aardewerk, schilderijen, tekeningen en litho's aan. Er is te lezen dat Picasso van 1948 tot 1955 in Vallauris woonde (Vallauris is een echt keramiekdorp) en zich, niet meer dan logisch, in aardewerk ging verdiepen. Hij is immers meester in uiteenlopende kunstvormen zich meester maken.

Mooi om te zien hoe de beschilderingen van het aardewerk de vorm benadrukken. Zoals bijvoorbeeld de welvingen van een vaas en de welvingen van een naakt vrouwenlichaam (hoe kan het ook anders).

Hoewel de tentoonstelling niet groot is, is hij wel heel interessant en divers. Als je een liefhebber bent van Picasso (zoals ik) is deze tentoonstelling in combinatie met de rest van het museum zeker een aanrader. Persoonlijk heb ik genoten van mijn bezoek.Picasso, Magisch Keramist is van 10 oktober 2023 tot en met 19 mei 2024 te zien in Royal Delft Museum.


Tip: Het restaurant van het museum schijnt erg goed te zijn!

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page