top of page

Vintage droomvondst: een Elsa Schiaparelli broche Deel 2

In deel 1 van dit verhaal lees je hoe mijn vader een broche van Elsa Schiaparelli vond van 0,50 cent, die blijkt heel wat meer waard te zijn. In dit deel lees je hoe het verhaal van de Elsa Schiaparelli broche afloopt.


Parijs

Terwijl mijn vader de vondst van de eeuw doet, namelijk een echte broche van Elsa Schiaparelli uit 1938, is er op datzelfde moment een overzichtstentoonstelling van Elsa Schiaparelli in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Hoe toevallig! De tentoonstelling loopt tot 23 januari 2023, dus samen met mijn ouders ben ik zo snel mogelijk naar Parijs gegaan. Of de broche verkocht zou worden of niet, we willen nu natuurlijk de tentoonstelling zien!


Vintage & tweedehands in Parijs

We verbleven in een B&B in de wijk Le Marais tussen alle mooie galeries en designer boutiques. Er waren ook tweedehands & vintage winkels waarvan het aanbod, de prijzen en de kwaliteit erg varieerden. In de wijk van ons B&B waren de meesten très chique met veel kleding van Yves Saint Laurent en Chanel met bijbehorende prijzen (terecht hoor). Eén van de winkels die er voor mij uitsprong was Les Chineuses Chics. Sfeervol ingericht en met mooie designer items voor hele redelijke bedragen. Een echte aanrader!

Les Chineuses Chics in Le Marais, Parijs

Verder barst Parijs ook van de vintage kilo shops. Daar kun je geluk hebben, maar voor mezelf heb ik er helaas niets gevonden. Kilo shops klinken natuurlijk goedkoop, maar ze weten goed hoe ze het moeten aanpakken. Daarnaast is mijn ervaring dat Parijs zó populair is, dat de meeste tweedehands winkels óf aan de (hele) dure kant zijn óf goedkoper (niet goedkoop) maar minder bijzondere items hebben. Je kunt natuurlijk altijd en overal mazzel hebben, maar als je ergens wilt gaan vintage shoppen, kun je naar mijn idee beter naar een andere stad gaan. Al is het dan wel weer heel leuk om veel inspiratie op te doen!


10 minuten in Parijs en we hadden de eerste vintage shop al gevonden ;)De tentoonstelling

Zelf was ik nog nooit in het Musée des Arts Décoratifs geweest. Het bleek een zijvleugel van het Louvre te zijn. De entree is indrukwekkend. Je loopt namelijk een grote trap op en stapt daarna een ruimte binnen die wat donker is en van de grond tot het plafond vol is behangen met ontwerptekeningen van Elsa Schiaparelli.Wat ik persoonlijk goed vind aan de tentoonstelling is dat ze hebben geprobeerd heel veel context te laten zien (en lezen). Daardoor gaat de kleding meer leven en krijg je een goed tijdsbeeld. Naast het oude werk van Elsa Schiaparelli is er ook veel uit nieuwe collecties te zien. Het modehuis Elsa Schiaparelli is vanaf 2013 nieuw leven ingeblazen met Marco Zanini als hoofdontwerper.Hier hoort de broche die mijn vader Sjaak vond, te hangen


De museum boutique is trouwens een echte aanrader. Ze hebben er een enorme collectie aan modeboeken die ik stuk voor stuk allemaal mee naar huis had willen slepen. Ik kocht natuurlijk het boek dat bij de tentoonstelling werd uitgebracht, 'Shocking, The Surreal World of Elsa Schiaparelli'.De veiling

Ondertussen staat de datum van de veiling vast. 6 december zou het gaan gebeuren. De broche (hopelijk) onder de hamer! De opbrengst van de broche werd door het veilinghuis Kerry Taylor geschat op 800 – 1200 pond met een reserve van 700 pond. Dit betekent dat de broche minstens 700 pond moet opbrengen en anders wordt hij niet verkocht.


De veiling is live te volgen en je kunt zelfs online bieden. In Londen bij het veilinghuis zelf zitten ook gegadigden in de zaal. Deze mensen krijgen voorrang op online bieders, maar met online bieden ben je op nóg één manier in het nadeel. De snelheid waarop er geboden wordt en de vertraging die het internet soms kan hebben, al is het een hapering van 1 à 2 seconden, kan namelijk al te laat zijn.


De opbrengst

Mijn ouders thuis op de bank, mijn vriend op werk en zelf in de studio zijn we de veiling al uren aan het volgen. En dan is de broche aan de beurt! Er wordt meteen 800 pond geboden, dan 850 en dan 900. De hamer slaat. Verkocht!

YESSS! De reis naar Parijs is er voor een groot deel uit en wat een avontuur!

Er zijn verschillende mensen geweest die vroegen: '...maar wil je de broche dan niet zelf houden?!'. Nee... de broche heeft ons op deze manier zoveel lol en geluk gebracht! We zijn naar Parijs geweest, we hebben de spanning van de veiling gevoeld, we hebben de tentoonstelling gezien en echt genoten van de hele ervaring. Dat is de broche dubbel en dwars waard!


Heb jij ook een bijzonder modeitem?

Op de website van Kerry Taylor is het mogelijk om foto’s en een omschrijving van jouw bijzondere mode-item te uploaden om te laten controleren of hij geschikt is voor de veiling.
464 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page