top of page

Vintage droomvondst: een Elsa Schiaparelli broche Deel 1

Bijgewerkt op: 19 sep. 2023

Mijn vader kocht een vintage broche voor 0,50 cent en het bleek een waardevol museumstuk te zijn!


Elsa Schiaparelli broche

Als je Bonbons de Marie al langer volgt, of meteen de about-pagina hebt gelezen, dan weet je dat ik mode heb gestudeerd aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Op de kunstacademie krijg je natuurlijk kunstgeschiedenis, wat zich later afsplitst naar jouw gekozen studierichting. Voor mij was dat dus modegeschiedenis. Ik kreeg les van Els de Baan die met veel liefde en passie vertelde over alles van antiek linnengoed tot de grote modeontwerpers van de 20e eeuw. In de lessen van Els de Baan, leerde ik voor het eerst Elsa Schiaparelli kennen.

 

Wie is Elsa Schiaparelli?


Elsa Schiaparelli (1890 - 1973) is geboren in Rome. Na in Italië te zijn opgegroeid en in Londen en Amerika te hebben gewoond, verhuist ze in 1922 naar Parijs. Hier begint ze met het ontwerpen van kleding en raakt ze bevriend met modeontwerper Paul Poiret. Elsa Schiaparelli heeft nooit een opleiding gehad in patroontekenen, naaitechniek of iets dergelijks. Ze mouleerde (drapeerde) kleding direct op het lichaam, waar ze soms zichzelf voor gebruikte als model. In 1927 begint ze modehuis Schiaparelli.


Elsa Schiaparelli en Salvador Dalí

Ze haalt inspiratie uit alle populaire kunststromingen van die tijd zoals het Modernisme, Futurisme, Kubisme, Art Deco, Afrikaanse kunst, maar vooral het Surrealisme had haar interesse.

Ze werkte veel samen met Salvador Dalí, Jean Cocteau en Albert Giacometti. Ze was tevens bevriend met de beroemde fotografen Cecil Beaton en Man Ray door wie ze vaak werd gefotografeerd.

Haar collecties waren onconventioneel en met artistieke thema's zoals het menselijke lichaam, insecten, vaak met trompe l'oeil-effect en ze hield erg van felle kleuren zoals haar 'shocking pink'.

Samen met Coco Chanel, haar grootste rivale, was ze één van de meest prominente Europese modeontwerpers in de periode tussen de twee wereldoorlogen.

In 1949 was modehuis Schiaparelli zo populair dat er boutiques werden geopend in de Verenigde Staten. In 1954 sloot Schiaparelli de deuren vanwege financiële redenen. Na de tweede wereldoorlog was de mode veranderd. Haar ontwerpen waren minder populair, ze verloor haar interesse en stopte.

In 1973 overleed Elsa in haar slaap in Parijs op een leeftijd van 83 jaar.Hoe kreeg ik deze bijzondere broche ineens in bezit?


Zoals je misschien weet helpen mijn ouders me erg mee met het opspeuren van bijzondere vintage kleding en accessoires voor Bonbons de Marie. Zij zijn vaker in Frankrijk, want beide gepensioneerd en maken nu dus veel gebruik van hun huis daar.

Deze broche vond mijn vader op een marktje op een camping. Hij vertelde me dat het miezerige zondag was en dat door het weer er veel minder standhouders stonden dan beloofd. Mijn vader vond de broche pas het tweede rondje over de markt. Mijn moeder wilde de broche eerst eigenlijk niet eens meenemen omdat het qua stijl zo anders is, maar mijn vader houdt wel van gokjes en gelukkig maar!


De kraam waar mijn vader de broche vond

Als mijn ouders, Ellie en Sjaak, in Frankrijk zijn geweest en we elkaar daarna weer zien, komen eigenlijk al snel alle vintage vondsten op tafel. De broche kwam tevoorschijn en ik zag meteen wat mijn vader zag. De broche is met de hand beschilderd en bestaat uit verschillende materialen en delen. De gansjes zijn bijzonder in vormgeving en de broche is groot! Als ik op mijn gevoel af ga, is het een oude broche, maar een aantal dingen aan de broche ogen ook weer heel modern. Net als mijn moeder vond ik de broche dus lastig in te schatten. Qua stijl en leeftijd in ieder geval, is deze broche anders dan andere.

Bij de spullen die ze dezelfde vakantie vonden zat een gesigneerde ketting. Mijn moeder ging op internet speuren en zag al vrij snel afbeeldingen voorbij komen van Elsa Schiaparelli-sieraden die erg op de broche leken. Gek eigenlijk, want de ketting heeft niets met de broche te maken. Vervolgens ging ik me verdiepen in sieraden van Elsa Schiaparelli en al snel kwam dezelfde broche tevoorschijn, weliswaar in perfecte staat en geveild voor 3000 euro(!)...


Hier links zie je de broche die mijn vader vond. De broche is met de hand gemaakt en beschilderd. De broche komt uit 1938. Op sommige plekken is de verflaag verdwenen, er missen stenen en de middelste gans is verbogen. Ook missen er hangertjes met steen en parel.

Voor een verzamelaar is dit geen probleem, want die heeft een voorwerp het liefst ongerestaureerd. Natuurlijk doet het wel iets met de waarde van de broche.

Hier rechts zie je de broche die geveild is voor 3000,- euro. Hij is compleet en in erg goede conditie. Je ziet dat hij niet precies hetzelfde is. Zo vond ik nog andere exemplaren van de broche en deze zijn elk verschillend van elkaar.
WOW! Wat een vondst en wat nu?! De broche is niet, zoals de broche op 1stDIBS.com (een grote internationale design-marktplaats), in perfecte staat, maar het is hem zeker! Nu achterhaald is wie de ontwerper van de broche is, Jean Schlumberger voor modehuis Schiaparelli, is er ineens veel meer informatie te vinden. De broche komt namelijk uit Le Cirque-collectie van Elsa Schiaparelli uit 1938, wat één van haar meest toonaangevende collecties is.Waar ik ook achter kom, is dat er op dit moment een tentoonstelling is in Parijs, in het Musée des Art Décoratifs, over het werk van Elsa Schiaparelli. Daar wil ik nu natuurlijk direct naartoe!


De tentoonstelling 'Shocking!' is te zien tot en met 22 januari 2023.


Op de website van het MAD Paris vind je meer informatie over tickets en de inhoud van de tentoonstelling. Ook is er een mooi boek verkrijgbaar over de tentoonstelling en dus het werk van Elsa Schiaparelli.


Over de opening van de tentoonstelling en het leven van Elsa Schiaparelli schreef Cécile Narinx een interessant stuk. Erg de moeite waard om te lezen. Vooral het 'smeuïge' gedeelte, want mijn versie van haar biografie is lang niet zo gedetailleerd ;)Wat nu?


Deze Elsa Schiaparelli broche is niet iets wat ik zomaar in de webshop te koop kan en wil zetten. De broche is namelijk meer een museumstuk of iets voor een verzamelaar, dan een vintage mode-item. Maar hoe en/of waar kan ik de broche dan het beste verkopen?

Wat ik heb gedaan is mijn oud-docente Els de Baan gevraagd om raad. Ze gaf het advies om naar het Engelse veilinghuis van Kerry Taylor te e-mailen om te vragen of de broche geschikt is voor een veiling en of het eventueel gerestaureerd zou moeten worden.

De broche blijkt geschikt voor de veiling en hoeft niet gerestaureerd te worden.

Ik hoop dat de broche bij ze opgenomen kan worden in de veiling en ben erg benieuwd wat hij op gaat brengen.

Mij lijkt het geweldig als ik van de opbrengst samen met mijn ouders naar Parijs kan om naar de tentoonstelling 'Shocking' over Elsa Schiaparelli in het Musée des Arts Décoratifs te kunnen gaan!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page